Nachádzaš sa tu: Úvod Forum
Vitajte, Hosť
Uživateľské meno Heslo: Pamätať si ma

manzelska sexuality a jej citlive otazky
(1 prehliada) (1) Hosť

TÉMA: manzelska sexuality a jej citlive otazky

Re: manzelska sexuality a jej citlive otazky 22 sep 2011 18:19 #93151

Keď to tak čítam, nejak mi to nepríde ako "citlivé otázky"...
Polovica tínedžerov vidí svoju budúcnosť pozitívne.
Druhá polovica nemá na drogy peniaze.

Re: manzelska sexuality a jej citlive otazky 22 sep 2011 18:42 #93152

okoloiduci napísal:
patriaca Jemu napísal:
v prvom rade musi to byt biblicky podlozene. Boh dal nariadenia, par nariadeni/odporucani/rad, ludia su majstrami v komplikovani si zivota a predovsetkym v komplikovani zivotov tych druhych.
Ale toto tu uz velakrat bolo. Je vela veci v Biblii, ktore nedodrziavas (a mala by si, lebo su "biblicky podlozene"). Ty si ich ulahcujes (nerobis ich.) a druhym by si zivot skomplikovala.
Tak na zaklade coho to rozdelujes? Co je v Biblii to "Bozie", ktore musis dodrziavat a to "ludske" (co komplikuje zivot) a nemusis to dodrziavat?
Stale neviem, na zaklade coho to rozdelujes. Neodpovedala si.

co znamena biblicky podlozene v tvojom ponimani?
A co si ja teda ulahcujem? ano, su veci, ktore zlahcujem, ale to si ja uvedomujem a viem, ze je to nespravne.
pre mna to ludske je to, co je bez lasky, co v sebe skryva pokrytectvo, pretvarku. Napr. svatenie siedmeho dna. Darmo clovek bude v nedelu modlit sa, ked nepomoze bliznemu, ktoremu sa stalo nestastie. Modlitby a vztah s Bohom su dolezite, ale pomoc bliznemu v tazkej situacii je ovocim jeho viery a toho celeho vztahu.
Viem, ze ty moc nemas v oblube Bibliu, ale zober do uvahy, ze Biblia veci pomenuva priamo a nie moc idilicky. Realne zobrazuje hriesnost ludi, aj takych hrdinov ako David, realne pomenuva dobu v ktorej bola pisana, kde bolo otroctvo uplne okey. Predovsetkym historicke knihy nam sluzia na videnie tychto veci, ktore sa diali, no to neznamena, ze ty mas podporovat otroctvo, pretoze Jezis prisiel naplnit zakon, kym zakonici si zo zakona spravili modlu.
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Re: manzelska sexuality a jej citlive otazky 22 sep 2011 18:56 #93153

S+ napísal:
patriaca Jemu napísal:

Je prirodzene aby clovek nosil okuliare? Je prirodzene mat strojcek na srdci? Je x milion veci, s ktorymi sa nerodime a ktore su nasmu telu cudzie.

Je prirodzene ak to športovec preháňa že si dáva všeliaké steroidi, tak to môžem prirovnať kondomu.
Poctivý športovec alebo nepoctivý športovec.

v danej suvislosti ano, ale u antikoncepcii to tak nie je.
Vy katolici hovorite ze dieta je dar, ktory Boh da, ked si On zaumieni a clovek ma dar prijat. No prirodzene metody ochrany nie su za prijatie toho dietata ako daru. A opieram sa tu v tom o to, ze pri tip top dodrziavani tohto sposobu ochrany a to vsetkymi moznymi sposobmi, je riziko otehotenia take ako pri brani hormonalnej antikoncepcie. A teda povedat "Pan sme ochotny prijat svoju plodnost a dieta ako dar od Teba" a pritom robit vsetko preto, aby dieta nemali, a aplikuju sposoby, kde mozno nastava zlyhanie u 1 para zo 100 parov.... prepac... to nie je o prijimani dietata ako daru od Boha.
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Re: manzelska sexuality a jej citlive otazky 22 sep 2011 19:20 #93154

• S-
patriaca Jemu napísal:
A teda povedat "Pan sme ochotny prijat svoju plodnost a dieta ako dar od Teba" a pritom robit vsetko preto, aby dieta nemali, a aplikuju sposoby, kde mozno nastava zlyhanie u 1 para zo 100 parov.... prepac... to nie je o prijimani dietata ako daru od Boha.

Barunka čo povieš?
(mňa to už nebaví...)

Re: manzelska sexuality a jej citlive otazky 22 sep 2011 19:58 #93156

• vengi
  • Svojim anjelom dá príkaz o tebe, aby ťa chránili
S- napísal:
(mňa to už nebaví...)
Tak to zabaľ.
Priťahuješ, čo vyžaruješ

Re: manzelska sexuality a jej citlive otazky 22 sep 2011 20:05 #93157

• vengi
  • Svojim anjelom dá príkaz o tebe, aby ťa chránili
veritas napísal:
Keď to tak čítam, nejak mi to nepríde ako "citlivé otázky"...
Mne tiež nie. Okoloiduci, si sa nejak pustil do PJ.
BTW, aj mne pride nejake cudne to rozdelovanie na "ludske" a "Bozie" prikazy.. zvlast, ak si, Patriaca, napisala, ze "pre teba sú ľudské atď." Nemyslim si, že možno s absolútnou istotou povedať, čo je priamo neomylne od Boha..

Napadá ma v tejto súvislosti jeden výrok, ktorý som nedávno čítala: "Do not confuse your opinion with the truth."
Priťahuješ, čo vyžaruješ

Re: manzelska sexuality a jej citlive otazky 24 sep 2011 07:40 #93208

• S.
vengi napísal:
S- napísal:
(mňa to už nebaví...)
Tak to zabaľ.

No skúsim to ešte raz, kedže Michal to pekne napísal:
Michal napísal:

Citácia z HUMANAE VITAE:
"Cirkev zostáva verná sebe i svojmu uceniu, ked uznáva, že manželia môžu brat
do úvahy neplodné obdobia, alebo ked vyhlasuje za vždy nedovolené používanie
takých prostriedkov, ktoré priamo prekážajú pocatiu, hoci sa toto druhé pocínanie
dovoláva dôkazov, ktoré sa zdajú cestné a vážne. V skutocnosti sa oba tieto
prípady hlboko odlišujú: v prvom prípade manželia oprávnene využívajú možnost,
ktorú im dala príroda; v druhom zasa prekážajú, aby pocatie prebiehalo podla
svojho prirodzeného poriadku. Nedá sa popriet, že manželia sa v oboch prípadoch so vzájomným súhlasom a z prijatelných dôvodov chcú vyhnút počatiu a mat istotu, že nebudú mat deti. Treba však súcasne uznat, že iba v prvom prípade sa manželia vedia zdržat manželského styku v plodných obdobiach, kedykolvek z primeraných dôvodov nie je želatelné pocat dieta. Ked sa však vráti neplodné obdobie, užívajú manželský styk, aby si prejavovali vzájomnú lásku a udržovali slúbenú vernost. Ked takto konajú, zaiste vydávajú svedectvo o pravej a celkom
správnej láske."

Takmer všetky protiargumentácie proti PPR vychádzajú z jedného nesprávneho predpokladu, ktorý užívateľom tejto metódy prisudzujú. Potom im z toho vychádza falošnosť, že sami seba klamú atď. - dosť nepekné vlastnosti. Preto som tu dal túto citáciu. Hádam je to jasné a čitateľné.

Keď už by som porovnával na príklade rozdiely medzi PPR a ne-PPR, tak by som ponúkol obraz hostiny. Všetkým zúčastneným je ponúknutý zákusok, ktorý sa skladá z dvoch zložiek. Niektorí povedia ďakujem teraz si neprosím, niektorí si zoberú a zjedia celý zákusok a zrejme väčšina si síce zoberie zákusok, ale zjedia iba polovicu.
Potom sa príde pozrieť hostiteľ a vidí že po stoloch zostalo kopec nedojedených zákuskov.

Re: manzelska sexuality a jej citlive otazky 24 sep 2011 11:43 #93213

patriaca Jemu napísal:
co znamena biblicky podlozene v tvojom ponimani? ...
Viem, ze ty moc nemas v oblube Bibliu, ale zober do uvahy, ze Biblia veci pomenuva priamo a nie moc idilicky.
Ja som nikdy nepovedal, ze Bibliu nemam rad. Ja Bibliu vnimam ako knihu, ktoru napisali ludia majuci nejaky zazitok s Bohom. Je to ich zazitok, ich rozpravanie, ich subjektivny pohlad. Neznamena to, ze Boh je presne taky.
Trochu odbocim od temy. Dokonca aj forma sveta, ktory vnimame, zalezi od toho, ako sa nan pozerame. To hovoria fyzikalne teorie. Jedna a ta ista vec sa fyzikalne moze zdat rozna pre dvoch roznych ludi. Kazdy z nich ju vidi inak a napriek tomu je to ta ista vec. Ako to je mozne? Kto z nich ma pravdu? Jeden klame? Obaja klamu? Alebo obaja hovoria pravdu?
Spravna odpoved je, ze obaja hovoria pravdu a pritom si ich odpovede navzjom odporuju.
Taky je svet a taky je aj Boh. Kazdy z nas ho zazil inak. Vsetci maju pravdu. Ale jedna pravda nestaci na to, aby si Boha videla aj z tej druhej strany.

A co si ja teda ulahcujem? ano, su veci, ktore zlahcujem, ale to si ja uvedomujem a viem, ze je to nespravne.
No napriklad tie rozne starozakonne zakony (Veritas ich sem uz davnejsie poslal). Urcite sa najde taky, ktory nedodrziavas a porusujes.
Ako si to ospravedlnis?

pre mna to ludske je to, co je bez lasky, co v sebe skryva pokrytectvo, pretvarku. Napr. svatenie siedmeho dna. Darmo clovek bude v nedelu modlit sa, ked nepomoze bliznemu, ktoremu sa stalo nestastie. Modlitby a vztah s Bohom su dolezite, ale pomoc bliznemu v tazkej situacii je ovocim jeho viery a toho celeho vztahu.
Ja to vidim tak isto.
Ale kde ty lasku nevidis, iny ju moze vidiet. Zase potom to "bozske" zalezi iba na tvojom vnimani? Lebo ty tam lasku nevidis, tak pre teba je to ludske.

Tak ako to vies rozlisit? Bozske/ludske?
Ži a nechaj žiť - stále je dosť miesta
Ži a nechaj žiť -všetko chce rásť
Ži a nechaj žiť - nezacláňaj, nebráň
Cháp aj iných. Viac môžeš nájsť

Re: manzelska sexuality a jej citlive otazky 24 sep 2011 11:56 #93216

• Leane
S. napísal:
vengi napísal:
S- napísal:
(mňa to už nebaví...)
Tak to zabaľ.

No skúsim to ešte raz, kedže Michal to pekne napísal:
Michal napísal:

Citácia z HUMANAE VITAE:
"Cirkev zostáva verná sebe i svojmu uceniu, ked uznáva, že manželia môžu brat
do úvahy neplodné obdobia, alebo ked vyhlasuje za vždy nedovolené používanie
takých prostriedkov, ktoré priamo prekážajú pocatiu, hoci sa toto druhé pocínanie
dovoláva dôkazov, ktoré sa zdajú cestné a vážne. V skutocnosti sa oba tieto
prípady hlboko odlišujú: v prvom prípade manželia oprávnene využívajú možnost,
ktorú im dala príroda; v druhom zasa prekážajú, aby pocatie prebiehalo podla
svojho prirodzeného poriadku. Nedá sa popriet, že manželia sa v oboch prípadoch so vzájomným súhlasom a z prijatelných dôvodov chcú vyhnút počatiu a mat istotu, že nebudú mat deti. Treba však súcasne uznat, že iba v prvom prípade sa manželia vedia zdržat manželského styku v plodných obdobiach, kedykolvek z primeraných dôvodov nie je želatelné pocat dieta. Ked sa však vráti neplodné obdobie, užívajú manželský styk, aby si prejavovali vzájomnú lásku a udržovali slúbenú vernost. Ked takto konajú, zaiste vydávajú svedectvo o pravej a celkom
správnej láske."

Takmer všetky protiargumentácie proti PPR vychádzajú z jedného nesprávneho predpokladu, ktorý užívateľom tejto metódy prisudzujú. Potom im z toho vychádza falošnosť, že sami seba klamú atď. - dosť nepekné vlastnosti. Preto som tu dal túto citáciu. Hádam je to jasné a čitateľné.

Keď už by som porovnával na príklade rozdiely medzi PPR a ne-PPR, tak by som ponúkol obraz hostiny. Všetkým zúčastneným je ponúknutý zákusok, ktorý sa skladá z dvoch zložiek. Niektorí povedia ďakujem teraz si neprosím, niektorí si zoberú a zjedia celý zákusok a zrejme väčšina si síce zoberie zákusok, ale zjedia iba polovicu.
Potom sa príde pozrieť hostiteľ a vidí že po stoloch zostalo kopec nedojedených zákuskov.

Cely tento postoj katolickej cirkvy k antikoncepcii je ukazkovym prikladom Doublethink-u.
Faith does not give you the answer, it just stops you asking the questions.

Re: manzelska sexuality a jej citlive otazky 24 sep 2011 12:02 #93217

• S.
Leane napísal:

Cely tento postoj katolickej cirkvy k antikoncepcii je ukazkovym prikladom Doublethink-u.

Ja zase tvrdím že postoj obhajovania kondomu je Doublethink.
Hlavne ženy na tomto fóre, ktoré to obhajujú, a pritom oni si to nikdy nenasadili.
Moderátori: hefo, paliq, janco, M@tus
Čas pre vytvorenie stránky: 0.37 sekúnd
Nachádzaš sa tu: Úvod Forum