co sa tyka tohto:
Ak sa nemýlim, tak v Biblii sa píše, že Boh padlým anjelom nikdy ich povstanie neodpusti a neumožní im návrat ani keby učinili pokánie. Je to tak? A prečo im to neumožní aj napriek pokániu.
- tak ja som nad tym tiez rozmyslal.
akosi sa mi nedarilo pochopit, ako je mozne, ze satanovi nebude odpustene - napriek tomu, ze Boh odpusta vsetkym (ktori lutuju).
neskor mi napadlo nieco taketo (taka moja "teoria"

)
satan, ako duchovna bytost, zije mimo "casu" - rovnako ako Boh. len my ludia zijeme tu na zemi a sme pod zakonom casu (nastastie).
kde niet casu, niet ani zmeny. cas mozno merat len na zaklade nejakej zmeny. teda, kde je zmena - kde sa meni nejaky stav, mozem merat cas - teda napr. kedy tie zmeny nastali.
kedze teda (podla mna) satan zije mimo "casu", jeho stav je bez zmeny - vecny, nemenitelny - rovnako ako Boh - ani ten sa nemeni.
kedze sa satan nemeni, tak nemoze ani olutovat svoje viny. a kedze nelutuje, Boh mu nemoze odpustit.
ked som znova nad tym premyslal, tak mi tam akosi nesedelo to, ze satan je padly anjel. teda ze najskor bol "dobry" a potom sa stal "zlym". to je totiz zmena (a dost velka).
(..tak som rozmyslal dalej..)
kedze Boh dal aj anjelom slobodnu volu, tak im dal na vyber, ci zostanu "dobry" alebo "zly". toto je teda mozno jediny moment, kedy mohli zmenit svoj stav. keby ho nemohli zmenit, tak by im Boh nedal slobodnu volu.
satan na rozdiel od ludi mal len tuto jednu moznost vybrat si (zase zdoraznim, ze to je moj nazor:))
medzi "dobrom" a "zlom". ak ju mal, potom mi je zvlastne, ze si vybral prave to "zlo" (postavenie sa proti Bohu) aj napriek tomu, ze vedel, ze to rozhodnutie bude dalej nemenne - vecne. coz mi je o to tazsie pochopit, ze videl Boha z tvare do tvare (ale ved vlastne tak nejako to hadam bolo aj s adamom a evou).
ako dobre, ze my, ludia, mame "cas" a mozme sa medzi "dobrom" a "zlom" rozhodovat kazdy den.
takze to len moj skromny nazor.