Nachádzaš sa tu: Úvod Forum
Vitajte, Hosť
Uživateľské meno Heslo: Pamätať si ma

Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpovede..
(1 prehliada) (1) Hosť

TÉMA: Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpovede..

Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpovede.. 15 apr 2009 18:12 #35701

• Alice
Zakladam temu pre vsetko co sa tyka manzelstva, jeho funkcii, prezivania, platnosti, neplatnosti, radosti i starosti.

Prva otazka nacrtnuta v teme vedla:

barunka napísal:
Alice napísal:
barunka napísal:

Neplodnost ale nie je prekazkou. Len odmietanie deti a neschopnost pohlavneho styku (v tomto kontexte, este su aj dalsie podmienky manzelstva - pisem o katolickom cirkevnom manzelstve).

Inak, to som nepochopila preco su toto prekazky, najma co sa tyka neschopnosti pohlavneho styku. Prekazku vidim v zamlcani tohoto faktu. Ale nechapem, preco by clovek neschopny pohlavneho styku nemohol zit v manzelstve, ked su je o tom ten druhy informovany pripadne moze mat podobny problem.

Lebo nemoze byt to manzelstvo konzumovane. Aspon takto tomu rozumiem. To je ale ina otazka.

No a? Ved manzelstvo ma predsa milion inych funkcii nez sex. Ked raz niekto nemoze mat samotny styk, tak preco mu upierat este aj vsetko ostatne? Pripada mi to postavene na hlavu.
Ach Bože nezatrať duše rebelov
Aj keď ti možno v nebi robia krik
na zemi ich to štvalo bolelo.
Ó, odpusť Bože odpusť rebelom
za to že prišli na tento svet zmeniť
čo bolo včera predvčerom

Re:Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpovede.. 15 apr 2009 18:37 #35703

• Spiro
Zadivil som sa, či môže mať Cirkev výhrady voči uzavretiu manželstva napríklad v prípade, že jeden partner je neplodný či postihnutý, takže s plodením potomstva sa tu už dopredu neráta. Čo o tom vraví kanonické právo? Nemyslím tým ale prípady, keď určitá porucha alebo neschopnosť vyjde najavo až po sobáši - ktorého platnosť by sa preto mohla anulovať.
Posledná úprava: 15 apr 2009 18:40 od Spiro.

Re:Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpovede.. 15 apr 2009 19:09 #35706

• barunka
  • 玄米茶
Viem, ze neplodnost nie je prekazkou, ale neschopnost pohlavneho styku prekazkou je.

Hlbsie som to neskumala, aj ked snad som k tomu nieco niekedy citala - neviem - toto si pamatam ze bolo na vyveske nasho kostola ako informacia o podmienkach uzavretia cirkevneho manzelstva.
Hľadajte teda najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko dostanete navyše.

(Mt 6,33)

Re:Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpovede.. 15 apr 2009 19:46 #35710

• barunka
  • 玄米茶
z CIC:

Kán. 1084 - § 1. Predchádzajúca a trvalá impotencia mať styk buď zo strany muža, alebo ženy, buď absolútna, alebo relatívna, zneplatňuje manželstvo zo samej svojej prirodzenosti.
§ 2. Ak prekážka impotencie je pochybná buď z hľadiska právnej alebo skutkovej pochybnosti, uzavretiu manželstva netreba prekážať, ani manželstvo vyhlásiť za nulitné, kým pochybnosť trvá.
§ 3. Neplodnosť manželstvo ani nezakazuje, ani nezneplatňuje pri zachovaní predpisu kán. 1098.

(Zdroj: www.kbs.sk/?cid=1117700007)

Pozn. kanon 1098 hovori o tom, ze manzelstvo uzatvara dotycny neplatne, ak bol oklamany podvodom o dolezitej skutocnosti, tu teda o neplodnosti.
Hľadajte teda najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko dostanete navyše.

(Mt 6,33)
Posledná úprava: 15 apr 2009 20:04 od barunka.

Re:Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpovede.. 15 apr 2009 19:51 #35711

• Spiro
Vďaka Barunka, pochopil som.
Tento môj prísp. môžeš vymazať, skúšal som doň vložiť jeden obrázok ako podpis, no nepodarilo sa.
Posledná úprava: 15 apr 2009 19:54 od Spiro.

Re:Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpoved 15 apr 2009 19:54 #35713

• Alice
Ja stale nechapem.
Ach Bože nezatrať duše rebelov
Aj keď ti možno v nebi robia krik
na zemi ich to štvalo bolelo.
Ó, odpusť Bože odpusť rebelom
za to že prišli na tento svet zmeniť
čo bolo včera predvčerom

Re:Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpoved 15 apr 2009 19:59 #35714

• barunka
  • 玄米茶
Asi to ma nieco do cinenia s tym, ze manzelstvo znamena, ze ti dvaja budu jedno telo. Zatial som poriadne vysvetlenie nenasla niekde zhrnute.

Kazdopadne nekonzumovane manzelstvo je platne (nasla som ze od neho je mozny dispenz, ale nie je to anulacia, a neriesi to cirkevny sud - ak sa mylim, opravte ma). Ale ak nie je mozne, aby bolo manzelstvo konzumovane (pre telesnu prekazku), tak podla CIC zjavne platne nie je.

Nie je mozne ani platne manzelstvo cloveka, ktory ma chirurgicky zmenene pohlavie, vid cpr.apha.cz/svatba-faq/

Je možný sňatek v katolické církvi, má-li jeden za snoubenců změněné pohlaví?

Sňatek možný není. Vysvětlení je takové, že pár, kde jeden z nich má změněné pohlaví, není schopen v žádném případě plného pohlavního spojení, které může vést k početí, protože podmínkou změny pohlaví je mimo jiné odstranění podstatné části orgánů, sloužících k plození, ať u muže nebo u ženy. Lidově se dá také říci, že člověk se změněným pohlavím je sice podle dokladů muž (žena), psychicky se cítí také mužem (ženou), ale muž nebo žena plně (fyziologicky) to není. Což se také projevuje zmíněnou skutečností, že takovýto pár nemůže žádným způsobem počít dítě.

P. Ing. Aleš Opatrný, Th.D., 28.7.2005

(Mt 6,33)
Posledná úprava: 15 apr 2009 20:01 od barunka.

Re:Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpoved 15 apr 2009 20:04 #35716

• Spiro
Potom môžu žiť ako brat a sestra.

Re:Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpoved 15 apr 2009 20:08 #35717

• barunka
  • 玄米茶
Spiro napísal:
Potom môžu žiť ako brat a sestra.

Ak som dobre pochopila, kludne mozu, ale len pokial maju realnu moznost, ze by aj nemuseli. Lebo ak nemozu pretoze nie su schopni, tak manzelstvo je zjavne neplatne od pociatku.

Ak vsak manzelstvo nie je konzumovane, tak niekto z nich moze ziadat dispenz od manzelstva. Tiez je tu tento kanon:

Kán. 1142 - Nedokonané manželstvo medzi pokrstenými alebo medzi pokrstenou stránkou a nepokrstenou stránkou môže z oprávneného dôvodu rozviazať Rímsky veľkňaz na žiadosť obidvoch stránok alebo jednej z nich, hoci druha stránka je proti tomu.

(Mt 6,33)

Re:Manzelstvo - podstata, funkcie, otazky, odpovede.. 15 apr 2009 20:15 #35718

• M1S0
barunka napísal:
z CIC:

Kán. 1084 - § 1. Predchádzajúca a trvalá impotencia mať styk buď zo strany muža, alebo ženy, buď absolútna, alebo relatívna, zneplatňuje manželstvo zo samej svojej prirodzenosti.
§ 2. Ak prekážka impotencie je pochybná buď z hľadiska právnej alebo skutkovej pochybnosti, uzavretiu manželstva netreba prekážať, ani manželstvo vyhlásiť za nulitné, kým pochybnosť trvá.
§ 3. Neplodnosť manželstvo ani nezakazuje, ani nezneplatňuje pri zachovaní predpisu kán. 1098.

(Zdroj: www.kbs.sk/?cid=1117700007)

Pozn. kanon 1098 hovori o tom, ze manzelstvo uzatvara dotycny neplatne, ak bol oklamany podvodom o dolezitej skutocnosti, tu teda o neplodnosti.

Ja tomu nechapem. Co teda tie § znamenaju ?
Moderátori: hefo, paliq, janco, M@tus
Čas pre vytvorenie stránky: 0.38 sekúnd
Nachádzaš sa tu: Úvod Forum