Určite nám dáte za pravdu, že Márius počas služieb na recepcii urobil za rok veľký pokrok. Mnohí z nás si ho budú však pamätať stojaceho s metlou v ruke pri východe z kaplnky. Boli ale upratká to, čo mal na svojej službe najradšej?

Ahoj, Márius! Ubiehajú posledné hodiny tvojej koordinátorskej služby, tak nám prezraď ako sa máš? Čím teraz žiješ?

Prácou, dobieham čo som zameškal cez rok. A do poslednej chvíle užívam výhody UPeCe – ľudia vždy nablízku a kaplnka tak isto.

Mal si nejaké mylné predstavy o službe koordinátora/fungovaní UPeCe, ktoré sa výrazne líšili od reality?
O službe koordinátora – predpokladal som, že ľudia chápu, že koordinátor zastupuje UPeCe, takže ak niekoho o niečo požiada tak preto, že je potrebné to spraviť pre UPeCe, nie je to osobná láskavosť pre koordinátora. Na druhej strane, nerátal som s tým, že keď niekomu na recepcii poviem „pekáč sa nevracia prázdny“, tak skutočne donesie požívateľné prekvapenie… ďakujem všetkým dobrodinkám a dobrodincom. :)

O fungovaní UPeCe – Ľudia tu majú obrovský priestor na čokoľvek, osobný rozvoj, rozvoj viery, vzťahov, skúsenosti (blízke ich štúdiu, ale aj úplne mimo školy na rozšírenie obzorov), priestor na chyby. Môžu prísť takmer s čímkoľvek a môžu sa realizovať. Očakával som, že to budú využívať. Málokto to však robí. Ľudia ostávajú vo svojej komfortnej zóne. Akonáhle sa im podarí začleniť do spoločenstva UPeCe, tak ich činnosť sa dramaticky zredukuje na posedenie v Libresse alebo, v horšom prípade, pri pive. Sami sa tak oberajú o príležitosti, ku ktorým sa zrejme už nikdy nedostanú. Avšak väčšinou sú spokojní so svojimi troma kamošmi „upecéčkarmi“ – dobrou partiou na trávenie voľného času pri neproduktívnej činnosti, hneď po tom, ako si odkrútia povinnosti v škole. Často vraj preto, že si potrebujú oddýchnuť, lebo toho majú veľa v škole. Ľudia, ste mladí, plní síl a energie, ak budete oddychovať teraz, v starobe sa nezastavíte a budete sa naháňať len za zbytočnosťami. Jednoducho povedané, odmietate poslanie UPeCe žiť život v plnosti. A to je obrovská škoda, ako pre vás, tak pre vaše okolie.

Čo tímy, v ktorých si sa predtým angažoval? Chýbalo ti to?

Pred tým som sa angažoval vo webovom. Síce som teraz nekódil, no keďže som ich mal na starosti, tak s Jančim (vedúcim) som web riešil. Mal som teda k tomu blízko, napriek tomu mi neostával čas sa tomu venovať.

Ktorá časť tvojej služby ti robila najväčšiu radosť?

Veľmi som sa tešil možnosti rozdávať Eucharistiu a aj celkovo asistovať pri omši, aj keď to bola jedna z vecí, ktorých som sa na začiatku veľmi obával, bez toho aby to bola moja povinnosť by som to asi nerobil. Je to ozaj požehnaná činnosť, ktorá posunie bližšie k Bohu. Pozývam každého aby sa viac zapájal do omší, či už miništrovaním alebo jednoduchšie čítaním, prípadne kostolníčením.

Ďalšia príjemná časť bola samozrejme recepcia. Bralo to neskutočne veľa času, nabúralo to prakticky celý deň a plány. Keď bolo treba stihnúť zadanie alebo sa vyskytli povinnosti do práce, tak to bolo to najhoršie miesto kde by som sa tomu mohol venovať. No aj tak to bola asi najpríjemnejšia časť služby. Napríklad pre už pre vyššie spomenuté pokrmy. :)

Ale čo bolo dôležitejšie, rozhovory. Recepcia bolo miesto, kde sa dalo ľuďom pomôcť, poradiť, zlepšiť náladu a možno aj ovplyvniť jeho život pozitívnym smerom. A to všetko z pohodlia kancelárskeho kresla. :) Mrzí ma, že moje služby na recepcii sa často neblížili k spomínanému a to hlavne v začiatkoch. Ak som vtedy niekoho urazil, odplašil, či inak sa ho dotkol, úprimne sa ospravedlňujem a dúfam, že nezanevrel na UPeCe kvôli nepríjemnej skúsenosti.

Zároveň som na recepcii nabral obrovské množstvo skúsenosti, najmä v oblasti komunikácie. Ako sa vyskytlo v pol ročnom dotazníku, vraj „už nechrlím oznamovacie vety“, čo ma vtedy potešilo. Verím, že som dostal viac ako som dokopy dal, či už len na recepcií alebo za celú službu.

Je niečo, čo si mal v pláne, ale zrazu prišiel jún a ty si to už nestihol?

Áno, nevie o tom veľa ľudí, no chcel som rozbehnúť prednášky (nie svoje, chcel som pozývať hostí), nevydalo… Mal to byť formát hodný a zaujímavý pre vysokoškolákov. Ale beriem to tak ako povedal o. Janko: „Ak mi to nevyšlo, tak zrejme to nemalo vyjsť.“

Ďalšia vec, čo ma mrzela a vlastne mrzí od kedy som UPeCe spoznal je uzavretosť. Bol som v pozícií to zmeniť a viem, mal som byť prvý, čo na tom pracuje. Človek musí byť naozaj silná osobnosť, aby sa dostal k nám do spoločenstva. Ľudia často hovoria, že to tak nie je, že sme otvorení, prísť môže hocikto hocikedy, no realita je iná. Je to pochopiteľné. Z časti komfortná zóna, z časti zabehnuté vzťahy, z časti iné povinnosti a ľudské povahy. Je to záležitosť, ktorá si vyžaduje vedomú zmenu prístupu a snahu. Nezvládol som to, no mám nádej, že aspoň vďaka tomuto článku si viac ľudí všimne tento problém a skúsi niečo zmeniť.

A tí, čo sa bojíte prísť: upratko, tímy alebo akákoľvek nezištná pomoc je najpohodlnejšou bránou do UPeCe a čím skôr ňou prejdete, tým dlhšie sa budete tešiť zo študentských rokov.


A teraz pár bonusových otázok leta 2017:

Popíš piatimi slovami začínajúcimi na prvé písmeno tvojho priezviska tvoj rok v UPeCe.

Rakovi robili riadnu radosť rovesníci.

Keby si šiel na casting do Superstar, akú pesničku by si spieval a prečo?

Zrejme tú od Celine Dion z Titanicu. Lebo keby som šiel do Superstar, nebol by som to ja a teda by som vedel spievať.

Keby si bol pastelka, aká farba by si bol? Vysvetli.

Na začiatku roka tá stratená, na konci tá zlomená. Ale chcel som byť oranžová :(

A nakoniec si vyber jednu z možností:

ranná desiatka vs. večerná desiatka

predný vchod vs. zadný vchod

poobedná služba vs. večerná služba

Po poobednej sa neupratuje. Ale je pravda, že treba na ňu skoro vstávať :(
A po večernej sa dalo posedieť. Miestnosti už nefungovali, ale často sa našlo zopár ľudí, ktorí ešte mali záujem prehodiť pár slov v romantickej atmosfére Libressa.

Hroznovka vs. Kofola

To čo je za otázku? V Hroznovke nie je kofeín…

Eat vs. Venza

Lebo do Venzy chodili všetci :D
V skutočnosti: podľa ponuky :)

čaj vs. káva

Toto je ťažšie, kofeín je v oboch.
Čaju som vypil viac, káva je silnejšia a má rovnaké čaro ako dobrý čaj.

kábel vs. wifi

To, ktoré aktuálne funguje. Týmto pozdravujem Vasila :)

hokej vs. futbal

Ak to musí byť, tak hokej. Inak F1 :)

KFC vs. mekáč

To tu ideme robiť takúto reklamu? Ale z praktických dôvodov mekáč; KFC zatvárajú o pol noci (ach).

opera vs. folklór

Ale skôr vážna hudba bez spevu, ako opera :)

 


Ďakujeme, že si si našiel čas na zodpovedanie našich otázok a prajeme ti veľa úspechov vo všetkom, do čoho sa pustíš.

__
REDAKCIA PROMO UPECE